Parak Makina ihracatını artırmıyı hedefliyor
Müşterilerine sınırsız süre yedek parça garantisi verdiklerini söyleyen Parak Teknik Makina Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasının sahibi Mehmet Hanifi Parak, “İmal ettiğimiz makinanın kurulumu ve eğitiminin tamamlanmasından sonra garanti süresi dolmuş olsa da, bu hizmetimizi vermeye devam ediyoruz. Şirketimizi 1980 yılında Teknik Torna adıyla kurduk. 1994 yılında Parak Teknik Makina Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti. ismi ve Türk Patent Enstitüsü onayı ile Parak markasıyla devam etmeye karar verdik. Her sektöre yönelik hizmet veriyoruz. Ancak, ana faaliyet alanımızı plastik boru üretiminde kullanılan makinalar oluşturmaktadır” dedi.
“Yurt dışından olumlu geri dönüşler aldık”
Bu yılın ilk çeyreğinde, yurt dışı pazarlarına yönelik gerçekleştirdikleri araştırmaları tamamladıklarını ifade eden Parak, şöyle konuştu: “Yeni ülkelerde görüşmeler yaparak, firmamızın tanıtımını yaptık. Bu araştırmalarımız sonucunda olumlu geri dönüşler aldık. Rusya, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs´ta bulunan bazı firmalarla makina anlaşmaları yaptık.”
Üretimleri hakkında da bilgi veren Parak, “Plastik boru sektöründe ön hat makinaları olarak bilinen ve alt sektörüne göre değişkenlik gösteren hammaddelerin tasavvuruflu ve hızlı kullanımını sağlayan hammadde torba açma makinası, vakumlu ve fıskiyeli soğutma havuzları ile kalibratörleri, çaplara göre değişkenlik gösteren çekici sistemleri, ürünlerin hammadde kullanım amaçlarına göre farklılık gösteren kesici üniteleri, plastik boruların birbirine bağlantısı için gerekli olan atık su boruları ile sert polivinilklorürden, derin kuyularda kullanılan, filtreli ve kapalı borular için muflama makinalarının üretimini gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda, tarlalarda kullanılan damlama sulama boruları ve polietilen (PE) boruların sarıcılarını ve TSE´nin zorunlu tuttuğu deneylerde kullanılmak üzere hazırlanan test deney cihazları ile laboratuvar ekipmanlarını da imal ediyoruz. Derin kuyularda kullanılan borular için imal ettiğimiz PT PVC sondaj borusu diş açma makinası ile rakiplerimize göre ön plandayız. Tasarruf ihtiyaçlarının zorunlu hale gelmesinden dolayı da, PT hammadde torba açma makinasıyla da sektöre katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
“Personel sayımızı artıracağız”
Bu yılki hedeflerini tutturdukları takdirde personel sayılarını artıracaklarını aktaran Mehmet Hanifi Parak, şu anda 7 asıl ve 12 dış hizmet personeli ile hizmet verdiklerini bildirdi. 850 metrekarelik alanda üretim gerçekleştirdiklerini söyleyen Parak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Makinalarımızda yerli imalat ekipmanları kullanıyoruz. Uygun fiyat ve müşterilerimizin isteklerine hızlı ve doğru karar verme kabiliyetimizle sektörde öne çıkıyoruz.”
ORAN Kalkınma Ajansı iş birliği ile Ar-Ge birimlerini geliştirmek istediklerini ifade eden Parak, müşterilerin istek ve taleplerine göre en son teknolojiye sahip makinalar üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Parak, “2017 yılındaki en büyük hedefimiz ise, yurt dışı pazarımızı büyütmek” dedi.
“Kalitesiz ürünlere yönelik talep azaldı”
Yurt dışında yeterli tanıtımın yapılmamasının makina sektöründeki en büyük sıkıntı olduğunu savunan Parak, Uzak Doğu´dan gelen ucuz ve kalitesiz ürünlerin sektörde sorunlara neden olduğunu belirtti. İmalatçılar ve kullanıcıların artık kalitesiz ürünlerin farkına vardığını aktaran Parak, bundan dolayı söz konusu ürünlere talebin azaldığını da sözlerine ekledi.